Tuesday, February 21, 2017

Suudi Telecom'un Ttkom için çektiği kredi sorunu devam ediyor

Bloomberg'de yer alan habere göre bankalar, Suudi Telecom A.Ş.'nin, 4,5 milyar dolarlık krediyi ödemek için çıkardığı planını reddetti. Ekim ayında ilk taksitin ödenememesi ile başlayan süreç çözümsüz kalmaya devam ediyor.

Yeni planın reddilmesindeki asıl sebep kredi veren bankaların verdikleri kredi üzerinden zarar yazmayı kabul etmemeleri oldu. Suudi Telecom'un planında Otas birimine - ödemeyi kaçıran - 160 milyon doları borç vermeyi ve işte doğrudan bir hisse satın almayı öngördükleri belirtildi. Şu anda, Suudi şirketi sadece Otas'ta dolaylı pay sahibi.

Türk Telekom'un yüzde 55'ine sahip olan Otas, Eylül ayında Türkiye'nin en büyük sendikasyon kredisi olan 290 milyon dolarlık bir geri ödeme yapamadı. Liradaki düşüş, Otas'ın telefon şirketinden aldığı temettü dolarının değerinde bir düşüşe yol açtı ve kredinin geri ödemesine yardımcı olmak için hesap aldı.

Ödeme planına göre, Otas'ın Mart ayında ödemesi gereken başka bir taksit var. Türk Telekom, 2016 yılında 2005 yılından bu yana ilk kez zarar yazdığı ve bu yıl hissedarlara herhangi bir temettü ödemeyeceğini belirtti.

Türk kredi kuruluşu Akbank'ın krediye maruz kalan miktarı 1,5 milyar dolar, Garanti'nin 1 milyar dolar.  Akbank ve Garanti, 2013 yılında kullandıran altı banka arasında yer alıyor.

İstanbul merkezli TEB Yatırım'ın bir bankacılık analisti Duygun Kutucu, "Akbank'ın Türk Telekom kredisine önemli derecede maruz kaldığı ve bu haberin olumsuz bir katalizör haline geldiği biliniyor" dedi. "Akbank'ın bu borcunu takipteki kredilere alması gerekebilir. Haberler de Garanti için negatif. "

Türkiye'nin en büyük telefon şirketi Türk Telekom'un hisseleri, 2 Şubat'tan bu yana en büyük gerileme olan Bist'de 5,74 liraya geriledi.

Saudi Telecom, Oger Telecom'daki yüzde 35 hissesiyle dolaylı olarak Otas'taki bir hisseye sahip. Lübnan'ın Hariri ailesinin sahibi Oger Telecom'dur. Türk Hazinesi, Türk Telekom'un yüzde 25 hissesine sahipken, ülkenin yeni kurulan servet fonu yüzde 6,7'ye sahip.

Suudi Telekom sözcüsü, yorum yapmaktan kaçındı. Otas sahibi Oger Telecom yorum yapmaktan kaçındı.

Ttkom 2016 zararı

1 comment:

  1. *% 3 faizli kredi oranı sunar
    * Nakitsiz Girişimci İçin Sigorta
    * Para için garanti

    İyi kredi puanıyla, Credit Financier Home, bireysel veya şirket veya kooperatif derneklerine, endüstriyel ve kişisel çıkarlar için teminatlı krediler ve teminatsız krediler sunar.

    İletişim Adresi:
    Whatsapp: +15184181390
    Doğrudan posta
    creditfinancierhome@gmail.com

    ReplyDelete