Wednesday, February 8, 2017

Eren Enerji Elektrik Üretim A.Ş. küçülmeye gidiyor



İmzagazetesi nin haberine göre İthal kömür ile üretim yapan Eren Enerji Elektrik Üretim A.Ş. küçülmeye gidiyor. Bölge kaynaklarından elde edilen bilgilere göre, Zetes-1 ithal kömür tesisi artan maliyetler ve düşük elektrik satış fiyatları nedeniyle kapatılıyor. Zetes-1 ile birlikte Zetes-2 ve Zetes-3 kömür santrallerinden işçi çıkartılacağı ve 150+150 toplam 300 kişinin iş akdinin feshedileceği ifade ediliyor.

TL’nin değer kaybetmesi ve artan kömür maliyetleri

Eren Enerji, ithal kömür ile elektrik üretiminde toplam 2.790 megavat kurulu güç ile Türkiye’de lider konumda bulunuyor. Zetes-1’in portföy içinde kapasitesi 145 megavat düzeyinde bulunuyor. Zetes-2 ve Zetes-3’ün toplam 2.645 megavat kapasite ile elektrik üretimine devam etmesi bekleniyor. İthal kömürde maliyetler, küresel kömür fiyatlarına ve döviz kuruna göre belirleniyor. Son aylarda hem TL’nin ciddi oranda değer kaybetmesi hem küresel kömür maliyetlerinin artış göstermesi ile ithal kömür ile üretim yapan santrallerin doğalgaz ve diğer üretim kaynaklarına göre avantajını yitirmeye başladığı ve karlılığın kısa vadede kaybedildiği belirtiliyor.

Alınan bilgilere göre, ilk aşama olarak 15 Şubat tarihinde 150 kişi işten çıkartılacak ve Şubat ayı sonunda 150 kişi daha işten çıkartılacak. Bir diğer kaynağa göre, Haziran ayına kadar toplamda 400 kişi işten çıkartılacak.

Tesisler satışa çıkartıldı

Sektör kaynaklarından elde edilen bilgiye göre Eren Enerji, bir ünite hariç bütün üniteleri satışa çıkarttı ve Ülker grubu tesislerin satın alması ile ilgilenmeye başladı. Kaynaklara göre, satın alacak şirket, santraldeki işçi sayısını çok buldu ve alma işleminden önce azaltılmasını talep etti.

No comments:

Post a Comment