Sunday, May 13, 2018

Arjantin İmf ile görüşmelere başladı, ya Türkiye?

Arjantin'in son haftalardaki en son kapitalizasyonu, Türkiye'nin manşetlerden kaçmasına yardımcı olmuş olabilir, ancak bazılarının sonunda bankacılık sektörünün dramatik havai fişeklerini sağlayabileceğine inanıyorum.

Bir ülke yabancı para cinsinden borçlara maruz kaldığında, görmek istediği son şey kendi para biriminde bir değer kaybıdır. Maalesef Türk lirası, şubat ayı ortasına göre dolar karşısında % 12,6 düşüş gösterdi.

Ülkenin metriklerine bir bakış atıalım. 2007 yılında Türkiye'nin özel sektör borcunun toplam stoku, 2009 yılında GSYİH'nın yüzde 33'ün  yüzde 70'e sıçradı. Bu durum, Renaissance Capital'in baş ekonomisti Charles Robertson'a göre finansal krizden önce, Yunanistan'da görülen orana benzer bir artış. Aynı zamanda özel borç, GSYİH'nın yüzde 16'sına kadar olan Arjantin’den uzak bir seviyede.

Geçtiğimiz yıl 39 geliştirilen ve gelişmekte olan ülkenin  finans sektörünün borç-GSYİH oranı karşılaştırıldığında Türkiye en yüksek borçlu ülke olduğu ülke olduğu ortaya çıktı.

Bankacılık sisteminin kredi-mevduat oranı, finans sektörü faaliyetlerini finanse etmek için yurt dışından borçlanmaya giderek daha fazla güvendiğinden, yüzde 120'lik bir rekor seviyeye yükseldi. Dolayısıyla, toplam döviz cinsi borçlar söz konusu olduğunda, Türkiye kendi başına bir sınıfta yer alıyor. Bu rakam, geçen sene GSYİH'nın yüzde 69.5'ine (2009'da yüzde 39.2'den), ikinci sırada yer alan Polonya'nın (53.5) önünde rahatça ilerliyor. IMIF tarafından analiz edilen 18 ana EM arasında, IMF ile anlaşmak üzere olan Arjantin(51)'in bile üstünde.

EM iktisatçı Jason Tuvey'de Sermaye Ekonomisi son beş yılda, "borç verme standartlarının düştüğüne dair bir işaret olabilir" yüzdesinde 60 dolarlık bir artış gözüyle bakıldığında, Türkiye'nin bankalarının risklerinin "korkular" olduğu ifade getirdi.

Bankaların yabancı para birimleri çoğunlukla dolar cinsinden, GSF'nin yüzde 22,5'ine eşittir, sadece Singapur ve Hong Kong'un bankacılık girişleri ve (ana) Güney Kore'nin IIF veri tabanı arasındadır. Finansal olmayan kuruluşlar, borçluların banka bakiyelerini geciktirmek için yabancı borçluların GSYİH'sinin (sadece HK ve Singapur'un arkasındaki) yüzde 35,9'una neden olacaklar.


Türkiye ekonomisi
Erdoğan, enflasyonu durdurup lira slaydını durdurma sözü verdi
İlk bakışta, Polonya ve Macaristan'da, küresel mali kriz sırasında, İsviçre halkının iltica statüsü nedeniyle harekete geçmesiyle birlikte İsviçre Frangı mortgage kredileri için bir çılgınlık vurulduğunda, durum benzer.

Ancak, bu çöküşü tekrar etmekten korkmamak için nedenler vardır. Birincisi, Türk hane halkı döviz cinsi döviz borcunu etkin bir şekilde sıfırladı - 2009 yılından bu yana yabancı para cinsinden banknotlar yasaklandı.

İkincisi, yerel bankaların FC borçlarını sadece FC makbuzları ile veya büyük (ve risklerini muhafaza edecek kadar sofistike) şirket ihraç etmelerine izin veriliyor, diyor Tuvey. Polonyalı ve Macar hanehalklarının döviz yükümlülüklerini dengeleyecek döviz varlıkları olmasa da, Türk şirketleri merkez bankası ile 100 milyar dolar depozit tutuyor.

Şimdiye kadar, slayt poundları, bilanço yaratma skalası gibi görünmüyor. Türkiye'nin en büyük şirketlerinden Tuvey, Doğuş Holding'in korkudan sonra yeniden yapılandırılmasından biri, kömür madeninde bir kanarya olabilirdi.

Aynı zamanda, bankalar, geçen yıl 2 puandan yüzde 16'ya, özkaynak kârlılığı ve sermaye yeterlilik oranlarına göre yüzde 1,3 puan, risk ağırlıklı varlıkların yüzde 16,9'u kadardır.

Ayrıca, ülke kredi hacminin payı 2013'ten bu yana% 3 civarında kalırken, pound 1,8 TL'den 4,29 ABD dolarına düştü. Bu, finansal sistemin geçici şokları, IIF'deki baş ekonomist yardımcısı Ugras Ulku'yu, yeniden inşa edilmiş kredileri ve üçüncü taraflara satılanları içermeyeceğini gösteriyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önümüzdeki cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin 19-24 Haziran tarihleri ​​arasındaki şoku büyük ölçüde piyasalar tarafından negatif, en azından ekonomik olarak olumlu olarak görülüyor. Seçimlerin yanı sıra, Erdoğan'ın enflasyonun önde olduğu ülke tarafından acil olarak ihtiyaç duyulan sıkı para politikasına karşı daha az iç muhalefet göreceği bir şans olması gerekiyor.

No comments:

Post a Comment